Meditation

Mindfulness

mindfulness

Wat is mindfulness

Mindfulness meditatie vindt zijn oorsprong in Vipassana, een van de oudste oosterse meditatietechnieken, die vaak aan Boeddha zelf wordt toegeschreven.

Vipassana kan worden vertaald als ‘inzicht’ of ‘duidelijk zien’. In Nederland daarom ook wel bekend als ‘inzichtmeditatie’.

4 Aspecten van mindfulness meditatie:

Aandacht de manier om onszelf in het hier en nu te houden.

Gewaarzijn ontwikkelt een aanwezigheid die licht, onbezwaard, gevoelig en helder is en die een innerlijke omgeving schept die intuïtief en rustig is.

Inzicht ontstaat uit rechtstreekse en onmiddellijke waarneming van onze binnen- en buitenwereld. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe paden te bewandelen in ons leven en maakt deel uit van het weefsel van zich verdiepende wijsheid.

Mededogen richt onze vriendelijke, niet-oordelende aandacht op onszelf en breidt die vervolgens uit tot alles wat leeft.

Oefeningen:

Oefeningen die je zou kunnen doen om je concentratie te verbeteren of vergroten.

Een ademmeditatie biedt een stabiele, veilige plek waar je altijd toevlucht kunt nemen. Ongeacht je stemming, je gedachten, emoties en gewaarwordingen. Je adem is er altijd voor je als een trouwe vriend. Iedere keer als je door hevige emoties overvallen wordt, verleg je je aandacht naar je ademhaling. De QLB meditatie leert hoe je dit kunt doen.

Zitmeditatie is thuiskomen bij jezelf door je aandacht en zorg geheel op jezelf te richten. Zo vredig en stevig als het boeddhabeeld is dat op het altaar staat, zo kan jij ook vrede en stevigheid ervaren. Je zit rechtop met waardigheid, en keert steeds terug naar je ademhaling. Zie ook onze QLB meditatie met gratis booklet “Meditation Secrets”.

Loopmeditatie kun je overal en altijd, waar je ook bent, beoefenen. Loopmeditatie houdt vooral in dat je bewust loopt, niet om ergens aan te komen. In vrijheid en stabiliteit, niet langer gehaast. Je bent aanwezig in ieder stap. Je kunt eventueel in een ritme ademhalen terwijl je loopt in harmonie met je passen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *